CRÒNICA FESTES DE SANT MARÇAL 2013

Com cada any a finals de juny, el nostre municipi és notícia per les celebracions de les festes en honor al nostre patró Sant Marçal. Com es habitual marca l’inici el pregó de les festes. Enguany ha estat a càrrec Don Gabriel Ferrer Amengual, que va ser rector de la parròquia de Sant Marçal al llarg dels anys 80 i 90.

Han estat set dies intensos amb molta activitat diversa per a totes les edats, nins, joves, adults i gent gran han pogut disfrutar de moltíssimes activitats on tots els marratxiners hem estat els protagonistes. Hem d’agrair la tasca feta per tot l’equip de govern i Ajuntament que amb un reduït pressupost han fet unes grans festes, molt participatives i que han contat amb una gran afluència de gent.

Rere el “sus” del Pregó varen disfrutar amb l’actuació de la Coral “Veus de Marratxí” i la Coral “Arxiduc de Palma”

Com a novetat es va fer la I Festa Aquàtica a la piscina municipal del Pla de Na Tesa, on pegant un “capfico” es va fer una gran varietat de jocs per a totes les edats.

Al Rotllo de Sant Marçal, va tenir lloc la final del Concurs Pop-Rock organitzat per la Associació d’amics de la Música de Marratxí on varen actuar els 5 finalistes del concurs, 30 minuts cada grup. Els guanyadors varen rebre distints premis, tal com la gravació de cançons a un estudi professional, gravació d’un videoclip, premis en metàl·lic per adquirir material musical i el guanyador absolut va poder llavors actuar el divendres a la verbena de la nit jove. 

 

El dimarts 25 de juny va ser el dia dels Joves, al rotllo de Sant Marçal, va tenir lloc  el Txí Jove 2013, nova proposta organitzat per els Espais Joves de Marratxí on es dugueren distintes activitats per als Joves, torneig de futbolí, basquet, slackline, graffitis, tallers…

Festa TXI JoveFesta Txí Jove

 Txi Jove

Joves i nins disfrutaren molt amb el taller de construcció i llançament de coets d’aigua organitzat per Astromallorca, on amb 2 botelles de Coca-Cola i una cartolina, propulsaven coets que arribaven  ben lluny des de l’esplanada de la Verònica de Sant Marçal. Al mateix temps estava instal.lat el Parc Infantil de Trànsit de la Policia Local on els mes petits, colcant amb bici, aprenen les primeres classes de circulació.

Llançament de Coets d'aiguaParc Infantil de Trànsit

Llançament coets d'aigua

La Gent Gran de Marratxí són sempre protagonistes de les nostres Festes i es van reunir totes les Associacions de Gent Gran de Marratxí, on més de 1000 persones varen sopar d’un bon pa amb oli al rotlo i llavors disfrutaren d’un bon ball amb el Trio Marítim.

Per celebrar els 20 anys d’Educació Viària a Marratxí i per destacar la gran labor de la nostra Policia Local, el dijous 27 de juny, al centre de formació de Son Llebre es va presentar la Memòria del Curs 2012-2013 a càrrec de la Policia Local on varen participar els distints policies encarregats de la docència acompanyats pel seu inspector en cap Antoni Ledesma.

Va ser  també el gran dia dels menuts, a la Verònica de Sant Marçal amb la Festa infantil, amb castells inflables, animació i festa de l’escuma. El grup Kalemba de percussió ens va mostrar la seva destresa amb els timbals i tambors.

Festa InfantilBatucada2

Tallers Infantils

Art i cultura va estar present a Sant Marçal amb la recuperació del Certamen de Pintura, dotat amb un premi de 6.000 € que va recaure en l’artista Antoni Socias Albadalejo. Les prop de 20 obres d’artistes locals i de la península, finalistes, es van exposar a la sala d’Exposicions de S’Escorxador.

Es va tancar el dia amb la Conferència d’Astronomia a càrrec d’Astromallorca al camp de futbol de Son Caulelles i Gran Ballada Popular amb els grups Aires des Pla de Marratxí i Engalba.

El divendres 28, l’esport va tenir cabuda a les festes. Al pavelló Municipal Costa i Llobera va tenir lloc l’exhibició del Club de Gimnàstica Rítmica Costa i Llobera de Marratxí. Cal remarcar la presencia d’aquest club amb 7 nines que varen participar al Campionat Individual d’Espanya rerament celebrat a Valladolid. Per altra banda, a la Plaça de Can Flor a Pòrtol es va fer l’exhibició de l’Escola Municipal de Taekwondo.

Les Mestresses de casa de Sa Cabaneta com és costum, ens mostraren diferents exposicions al Saló Parroquial; una mostra artesana de plantes i flors, una mostra de brodats i una fantàstica col·lecció de vestits dels anys 60 de primera comunió, molt ben conservats i la majoria fets a mà. Hi va haver un obsequi per a tots els participants. Al mateix lloc hi va haver una exposició dels alumnes del curs municipal de fotografia digital.

La Nit Jove del divendres va comptar amb l’actuació dels Grups Orquestra Tramuntana, el guanyador del Concurs Pop-Rock organitzat per la Associació d’amics de la Música de Marratxí, Victoria Maldi i va tancar el vespre amb un espectacular repertori de música remember DJ Juan Campos.

Com és costum el dia de Sant Pere i ja fa 35 anys de la seva primera edició, es va fer la Missa i la celebració de l’Homenatge a la Vellessa on prop de 200 persones majors de 80 anys varen rebre l’homenatge i el reconeixement per part de l’ajuntament.  Les dues persones més majors varen rebre un obsequi en mans del nostre batle, Deogracias Fuertes amb casi 102 anys i resident del Pont d’Inca i Margarita Oliver de Sa Cabaneta amb 103, la qual no es va poder desplaçar però en breu se li farà entrega a la seva residencia.

Acte seguit hi va haver l’actuació dels Xeremiers de Marratxí.

La Verbena i Revetla de Sant Marçal va comptar amb l’actuació de l’Orquestrina d’Algaida, Horris Kamoi amb un nou show-espectacle totalment renovat i presentà el seu nou disc amb cançons pròpies i les versions de sempre per fer uns bons balls i unes bones rialles. Tancà el vespre la també divertida actuació de versions el grup Loca Motora.

El dia 30 de Juny, dia del nostre patró i darrer dia de les Festes, es va celebrar la missa solemne de Sant Marçal, presidida pel Sr. Bisbe D. Xavier Salines i Vinyals en el qual ens va acompanyar el nostre president del Govern i veïnat de Marratxí, José Ramón Bauzá acompanyat del nostre batle Tomeu Oliver, la Presidenta del Parlament , Margalida Duran, la presidenta del Consell, Maria Salom, la Consellera, Magdalena Garcia i diverses autoritats acompanyades per tot el consistori de l’Ajuntament.

L’església estava ben engalanada amb les bellíssimes hortènsies i a l’eucaristia el president i el batle van fer entrega d’una ofrena d’un siurell al bisbe.

En acabar la missa i com és costum, els Gegants de Marratxí, en Marçal i Madò Bet varen ballar al son de la música dels Xeremiers de Marratxí i les autoritats varen visitar totes les paradetes de productes locals i artesania. Com és tradició es va poder degustar el “Gelat de Bombeta” d’ametl·la i es va visitar la mostra de “Bonsais” a la  clastra de la rectoria de l’església i beure l’aigua de la Font de Sant Marçal, que ens cura de tot mal.

Entrat l’horabaixa es va dur a terme el tradicional Concert de la Banda Municipal de Música de Marratxí.

Ja cap el capvespre varem disfrutar amb el concert del Vilafranquer Tomeu Penya, que juntament amb el grup Géminis ens va oferir un concert inoblidable amb les seves cançons de sempre i presentà el seu nou disc “És per tu”. Cal remarcar la gran afluència de gent que feia estona que no es recordava.

Després de l’actuació i marcant el punt i final de les festes, el tradicional Castell de Focs Artificials ens va despedir, fins l’any que vé, de les Festes de Sant Marçal.