EL BATLE TOMEU OLIVER PRESENTA LA REDUCCIÓ DE L’IBI DEL 26% PER L’ANY 2015 APROVADA EN SESSIÓ EXTRAORDINARI ON TOTA L’OPOSICIÓ ABANDONA EL PLE.

* La mesura suposa un estalvi directe per a les famílies de Marratxí de 1.235.150 €.

Fotografía del moment d’explicació de les mesures a la premsa finalitzat el ple municipal per part del batle de Marratxí, Tomeu Oliver i la regidora d’economia, hisenda i comptes, Coloma Coll

El consistori municipal del Partit Popular de Marratxí dóna llum verda a una sèrie de mesures fiscals encaminades a reduir la pressió fiscal ciutadana, principalment l’Impost sobre Béns Immobles a través de dues vies; una revisió cadastral de tots els immobles de Marratxí entorn del 22% de mitjana, i una rebaixa del 5% del tipus impositiu de l’IBI.

Aquestes mesures s’han aprovat en sessió plenària extraordinària convocada per l’èquip de govern de manera urgent per a la seva tramitació i aplicació al gener de 2015. L’oposició consistorial, format pel PSOE Marratxí, Grup Més per Marratxí i Independents de Marratxí després de votar en contra de la urgència ha abandonat la sala, així que la sessió ha continuat sense el debat ni la votació dels mateixos per la seva banda.

S’ha de recordar que l’any 2008 el Ministeri va dur a terme una revisió dels valors cadastrals, amb efectes pel 2009, any en què els preus de mercat dels immobles es trobaven en màxims històrics, baixant any rere any, per la qual cosa molts d’aquests valors estan actualment sobrevalorats

El batle, Tomeu Oliver, ha manifestat que ja “ l’equip de govern de Marratxí, amb intenció de pal·liar els efectes negatius que aquesta valoració pogués generar en l’economia familiar, va sol·licitar a l’Agència General del Cadastre l’any 2013 una revisió d’aquests valors per adequar-los als actuals”. Oliver ha assegurat que “en aquell moment la revisió va ser denegada al no haver transcorregut els cinc anys que estipula la llei per sol·licitar una nova revisió”, “ara, transcorregut aquest període, l’ajuntament va sol·licitar una rebaixa del 30% del valor cadastral, i se’ns ha concedit una reducció del valor cadastral entorn del 22% de mitjana per a tots els immobles de Marratxí” conclou Oliver.

A més de la reducció cadastral, l’Ajuntament fa una passa més en el seu objectiu de veure reduït el rebut de l’IBI i ajudar a les famílies, i aplica una rebaixa directa d’un 5% del tipus impositiu de l’IBI a tots els immobles, ja siguin rústics o urbans, és a dir, una rebaixa del tipus de gravamen des del 0.495% al 0.47%. Així Marratxí, ja sent un dels municipis amb un dels coeficients més baixos dels quals s’aplica a Balears, se situa ara a la cua de l’ illa, molt per sota de la mitjana de la comunitat autònoma, el coeficient de la qual se situa en un0,6 %. El batle ha manifestat igualment que «la llei d’acompanyament pressupostària impedia fins ara la reducció del tipus impositiu, fins i tot alguns municipis s’han vist obligats a pujar els seus coeficients. Pel que, “ de seguida que la normativa ens ho ha permès hem rebaixat en una mica més del 5% el gravamen ”.

«Suposat gràfic explicatiu presentat per Tomeu Oliver respecte un immoble el valor cadastral del qual anés de 150.000 €».

L’equip de Govern ha xifrat aquestes mesures en un estalvi directe per a les famílies d’aproximadament 1.235.150€, xifra que contempla, d’una banda la rebaixa de la revisió cadastral valorada en 730.000€ i per un altre la rebaixa del gravamen en un 5% sobre l’IBI en 471.000€ per a urbana i 34.150€ per a rústica.

Gràcies al pla d’estalvi presentat, el ciutadà pagarà un 26% menys del que hagués pagat en el cas de no haver aplicat les mesures correctores propostes pel batle  Tomeu Oliver.

Operació de refinançament de crèdits

D’altra banda, l’equip de Govern de Marratxí ha aprovat també en sessió plenària extraordinària unes noves condicions de finançament dels seus préstecs ICO molt més beneficioses per al Consistori i, a través de les quals s’estableix una reducció de la quantia pels interessos de crèdit municipal, que permetran un estalvi de 311.000€ per a l’exercici 2015 i una reducció d’1.267.000€ per a la totalitat del període restants, 7 anys.

Bonificació 100% taxa de recollida d’escombraries per a petites i mitjanes empreses. 

Finalment, Oliver ha volgut manifestar que les mesures aprovades avui en sessió plenària afecten directament a l’ economia de les famílies, i suposen un minva en la càrrega fiscal del conjunt de la ciutadania de Marratxí. Una mesura que ve a acompanyar a l’aprovada en 2013, amb efecte en 2014, per a les petites i medianes empresas de Marratxí, gràcies a la qual, aquestes han rebut una bonificació del 100% per part de l’Ajuntament en la taxa de recollida d’escombraries, no així en la d’incineració, que recordem depèn del Consell Insular. Aquesta mesura ha reportat un estalvi de 230.000€ a 800 petites i mitjanes empreses de Marratxí. Sense oblidar la reducció d’un 50% de la taxa d’ocupació de la via pública i de la taxa de terrasses, mesures que han suposat altres 50.000€ d’estalvi pels empresaris

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *