Xerrada divulgativa de Bolets a Marratxí

Imatge de 3 bolets mortals que confonen amb una calavera

El passat divendres, 15 de novembre va tenir lloc una xerrada divulgativa sobre bolets al Poliesportiu es Figueral a Marratxí. L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament va organitzar una xerrada micològica a càrrec del Biòleg Samuel Pinya.

A l’acte assistí la regidora de Medi Ambient, Catalina Pocoví, el regidor de Policia, Juan Coll i el regidor d’Esports Jaume Llompart.

Samuel Pinya ens va fer una petita introducció als fongs, la germinació dels micel·lis quan tenen una temperatura i humitat òptimes i els seus fruits que en són els bolets.

IMG_1729

Pinya explicà que existeixen quasi 1.900 tipus de bolets dels quals només 170 són espècies comestibles. A Balears hi ha 14 tipus d’esclata-sangs (Lactarius Sanguifluus) i ens digué els 4 tipus de classificació dels bolets:

*Comestibles; com poden ser espècies de la família dels Lactarius, varietats de les Tricholomas, coneguts com els Picornells, distints tipus de Gírgoles, com poden ser les gírgoles d’estepa o de card,… Totes elles molt reconegudes en l’àmbit culinari.

*No Comestibles; trobem bolets que careixen de valor culinari i trobem varietats de les Gyroporus i bolets que tenen gust anisat i coents.

*Tòxics; on hi ha distints tipus d’Amanitas i certs tipus de boletus que tenen la carn blava.

*Mortals, com poden ser certes espècies de les famílies de les Lepiotas.

IMG_1732

Per altra banda ens informà de què “els bolets són comestibles, fins que ho deixen d’esser i tots són comestibles, al manco una vegada”. Amb això hem de tenir molta cura en la recol·lecció dels mateixos i només recollir aquelles espècies que coneixem i si tenim qualque dubte informar-nos de la toxicitat del mateix. Va fer una recomanació de llibres com “Els Bolets de Balears”, volum I i II o la “Guía de Hongos de la Península Ibérica”.

20131115_202047

Tot seguit ens va descriure les bones pràctiques per a la recollita de bolets al bosc, on no s’ha de fer malbé a la vegetació ni al sòl, no agafar els bolets massa petits ni els vells, fent referència als bolets massa madurs o petits que no han tengut temps de dispersar les espores. Agafar els bolets amb ginavet, tallant-lo pel peu i si és possible netejar-lo al moment amb l’ajuda d’un pinzell (llevant les possibles restes de fullaraça i terra). Agafar els bolets sempre amb una panera per no fer-li malbé i rebutjar les bosses de plàstic. Deixar sempre avís del lloc on anam a cercar i dur roba i calçat adreçat.

Finalment va voler fer una crida molt important a la necessitat d’una Normativa Nacional i Autonòmica en la legislació de la recol·lecció de les espècies i una necessitat de legislació en la quantitat de recol·lecció, quantitat per persona, quantitat comercial,…

Per acabar va animar a tots als assistents a participar en les sortides micològiques i ens informà d’una sortida prevista pel pròxim dissabte dia 23 a les 10 hrs. a la Fina de Menut / Binifaldó.

IMG-20131115-WA0004

5 respuestas a «Xerrada divulgativa de Bolets a Marratxí»

  1. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Appreciate it!
    You can read similar text here: Backlink Building

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *