El passat divendres, 15 de novembre va tenir lloc una xerrada divulgativa sobre bolets al Poliesportiu es Figueral a Marratxí. L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament va organitzar una xerrada micològica a càrrec del Biòleg Samuel Pinya.
A l’acte assistí la regidora de Medi Ambient, Catalina Pocoví, el regidor de Policia, Juan Coll i el regidor d’Esports Jaume Llompart.
Samuel Pinya ens va fer una petita introducció als fongs, la germinació dels micel·lis quan tenen una temperatura i humitat òptimes i els seus fruits que en són els bolets.
Pinya explicà que existeixen quasi 1.900 tipus de bolets dels quals només 170 són espècies comestibles. A Balears hi ha 14 tipus d’esclata-sangs (Lactarius Sanguifluus) i ens digué els 4 tipus de classificació dels bolets:
*Comestibles; com poden ser espècies de la família dels Lactarius, varietats de les Tricholomas, coneguts com els Picornells, distints tipus de Gírgoles, com poden ser les gírgoles d’estepa o de card,… Totes elles molt reconegudes en l’àmbit culinari.
*No Comestibles; trobem bolets que careixen de valor culinari i trobem varietats de les Gyroporus i bolets que tenen gust anisat i coents.
*Tòxics; on hi ha distints tipus d’Amanitas i certs tipus de boletus que tenen la carn blava.
*Mortals, com poden ser certes espècies de les famílies de les Lepiotas.
Per altra banda ens informà de què “els bolets són comestibles, fins que ho deixen d’esser i tots són comestibles, al manco una vegada”. Amb això hem de tenir molta cura en la recol·lecció dels mateixos i només recollir aquelles espècies que coneixem i si tenim qualque dubte informar-nos de la toxicitat del mateix. Va fer una recomanació de llibres com “Els Bolets de Balears”, volum I i II o la “Guía de Hongos de la Península Ibérica”.
Tot seguit ens va descriure les bones pràctiques per a la recollita de bolets al bosc, on no s’ha de fer malbé a la vegetació ni al sòl, no agafar els bolets massa petits ni els vells, fent referència als bolets massa madurs o petits que no han tengut temps de dispersar les espores. Agafar els bolets amb ginavet, tallant-lo pel peu i si és possible netejar-lo al moment amb l’ajuda d’un pinzell (llevant les possibles restes de fullaraça i terra). Agafar els bolets sempre amb una panera per no fer-li malbé i rebutjar les bosses de plàstic. Deixar sempre avís del lloc on anam a cercar i dur roba i calçat adreçat.
Finalment va voler fer una crida molt important a la necessitat d’una Normativa Nacional i Autonòmica en la legislació de la recol·lecció de les espècies i una necessitat de legislació en la quantitat de recol·lecció, quantitat per persona, quantitat comercial,…
Per acabar va animar a tots als assistents a participar en les sortides micològiques i ens informà d’una sortida prevista pel pròxim dissabte dia 23 a les 10 hrs. a la Fina de Menut / Binifaldó.