XXIX Fira del Fang de Marratxí

El passat dissabte 9 de març es va inaugurar la XXIX Fira del Fang de Marratxí. L’acte va consistir en el simbòlic “tall de la cinta inaugural” per part de les autoritats, entre les que es trobava el president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá Díaz, la presidenta del Parlament de les Illes Balears, Sra. Margalida Duran Cladera, el batle de Marratxí, Tomeu Oliver, el Conseller de Cooperació Local del Consell de Mallorca, Sr. Bernardí Coll, la Consellera Magdalena Garcia Gual, la regidora de Fires i Festes, Sra. Antònia Coll, i el regidor de Cultura i Educació, sr. Xisco Ferrà.

Aquesta fira és l’única dedicada exclusivament al fang/ceràmica a la nostra comunitat autònoma, on tradició i avantguarda s’uneixen per mostrar i divulgar aquest art i ofici mil·lenari, tan característic del nostre poble.

Enguany arribam a la seva XXIX edició, començava l’any 1984 i perdura fins a dia d’avui, amb l’objectiu de donar suport institucional als artesans i ceramistes i de potenciar la identitat de Marratxí com a poble de la “Terra del Fang”.

El recinte ferial per segon any consecutiu s’ha ubicat a l’esplanada de Sant Marçal i tendrà les seves portes obertes fins el proper  diumenge dia 17 de març. L’horari de visita és de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 16 a 20h. El cap de setmana està obert de 10h fins a 20h sense tancar el migdia.

Carpa Principal;

De aproximadament 650m2 just a l’entrada hi trobam l’estand de l’Ajuntament i també enguany un de l’Associació Espanyola contra el Càncer, que mostra el seu costat més solidari.

Inclou també el “Torn dels ollers”, que és el tema monogràfic de la fira on hi trobam l’antic torn cedit del Consell de Mallorca de la Gerreria de Can Riera de Secar de la Real. A la carpa, també trobam el projecte expositiu del Premi Benet Mas, que el guanyador d’enguany ha estat Antoni Vich amb el projecte “El forn tradicional dels ollers” i ens mostra el funcionament dels antics forns emprats pels artesans fins a la dècada dels anys 80.

Cal remarcar que el president José Ramón Bauzá ha destacat aquest premi d’enguany que dona a conèixer les nostres arrels i la vessant cultural més arrelada que Marratxí conserva com a Poble.

A la carpa principal hi trobam també l’exposició dels treballs realitzats pels alumnes de l’Escola de Ceràmica de Marratxí i un muntatge expositiu de les peces més destacades de tots els ceramistes que participen a la Fira. La carpa es completa amb la sala de projeccions, la zona de demostracions i actuacions i la zona del bar

 

 

 

 

 

 

 

Carpa de Conferències;

Dividida en dues seccions; una per conferències-xerrades i l’altra per taller on els més menuts poden realitzar les seves pràctiques amb el fang. La Fira té una previsió al voltant de 1.500 escolars de més de 20 centres educatius per que visitin, coneguin i experimentin de primera mà amb el fang. Els tallers didàctics s’oferiran els matins de forma gratuïta, als escolars que visitin la Fira.

Zona Expositiva;

Acompanyats amb la música dels xeremiers de Marratxí i els balls dels gegants, Marçal i Bet, arribam a la zona expositiva, on cal remarcar, que enguany ha comptat amb un total de 37 expositors, 12 locals, 21 de la resta de l’illa de Mallorca i 4 de la península.

Hi trobam tot tipus de peces a la venta, peces com poden les tradicionals “greixoneres” per cuinar o decoratius com el tradicional “siurell”, emprat antigament com a joguina.

El batle, Tomeu Oliver, ha destacat i ha volgut agrair a tots els expositors la seva presencia a la fira, on gràcies a ells perdura la identitat i enriqueix la proposta d’aquest ofici mil·lenari més destacat de l’Illa.

Museu del Fang. Exposició “El patrimoni etnològic de les Olleries”,

Al llarg de la fira, al Museu del Fang de Sa Cabaneta es mostrarà al públic una exposició del patrimoni etnològic de les Olleries que inclou el material, les eines i el torn. Es mostra el procés de creació des de la terra que es converteix en fang, fins a la peça feta preparada per a la cocció.

El Museu està permanentment comunicat amb la Fira mitjançant un servei gratuït de tren turístic.

 

Tren Turístic,

Per segon any consecutiu, l’ajuntament posa a disposició dels visitants gratuïtament un Tren Turístic amb 54 places per poder accedir al Museu del Fang sense emprar el cotxe. El “trenet”, els horabaixes, realitza també el recorregut que enllaça la fira fins l’estació de tren (SFM) de Es Figueral facilitant l’arribada a la Fira del Fang a tothom que vulgui emprar la comoditat del Tren d’Inca.

Així és la XXIX Edició de la Fira del Fang de Marratxí, un poble ben arrelat a les seves costums que amb aquesta fira vol convidar a tothom a conèixer la nostra història, les nostres tradicions i didàcticament mostrar als més petits l’art d’aquest ofici mil·lenari. Marratxí és Terra de Fang!